?

Er det vanlig å få angst i sitt første forhold?

Kvinne 23 . 26 Februar 2020
Spørsmål

Er det vanlig at et romatisk forhold trigger mye angst også? Jeg gikk nettopp inn i mitt allerede første forhold. Kjæresten min er alt jeg har forestilt at jeg ønsker meg i en kjæreste. Før vi i det hele tatt ble sammen, veldig tidlig i datingen, viste jeg at han var en mann jeg trenger og vil ha i livet mitt, og det å date han ville vært det uavhengig om vi faktisk ble kjæreste eller ikke. Fra vi møttes til nå er jeg ofte engstelig. Jeg har et vanskelig forhold til følelser, hvor jeg undertrykker følelser og synes det er vanskelig å utrykke meg og har hatt det slikt i årevis. Jeg har vell kommet fram til ,ved hjelp av terapaut, er at mye av den angsten jeg har følt på med han kommer av forventinger jeg har satt( ting må føles eller skje på en viss måte) og frykten for at det ukjente(jeg vet ikke om dette vil vare). Selv om jeg er klar over at jeg må vær mer tålmodig med meg selv og bare nyte forholdet så synes jeg det er veldig utfordrende. Hvordan kan jeg gjør ting lettere for meg?

Kvinne (23)
Fagperson svarer
Hei

Det å starte et nytt forhold er for mange veldig skummelt. Å tørre å stå i følelsene uten å vite utfallet er krevende, men oftest nødvendig i en fase før du blir tryggere og kanskje klarer å slappe mer av i forholdet. 

Vi har alle en tilknytning fra oppveksten som varierer fra person til person. Denne tilknytningen hjelper oss til å forstå menneskene rundt oss og hvordan vi skal svare på våre egne følelser. Når vi får nye relasjoner, og spesielt nære relasjoner, aktiveres dette tilknytningssystemet. Du beskriver at undertrykkelse av og uttrykk for følelser har vært vansklig for deg over lengre tid og at dette og engstelse synes å ha kommet som en reaksjon på ditt nye forhold. Du forteller også at du har en terapeut du snakker med om dette. Vet terapeuten hvor plagsomt dette er for deg? Kanskje dere sammen kan finne noen måter å forstå dette på som kan gi mening for deg?

Du forteller ikke om hvor lenge dere har vært sammen, men du sier at dette er ditt første forhold. Mange unge mennesker i sitt første forhold vil nok beskrive de første månedene med en ny kjæreste på denne måten. Det er ikke alltid så lett å slippe seg løs, og kanskje spesielt siden du bruker mye energi på å skjule hvordan du har det fra kjæresten din og på å ønske at du hadde andre følelser enn du faktisk har. Kan du finne en måte du kan snakke med kjæresten din om dette på? Han merker kanskje at du grubler mye på dette, eller at du ikke tør å uttrykke deg?

Sannsynligheten for at vanskene forbundet med forholdet ditt blir mindre påtrengende med tiden er stor, så et råd fra meg kan være å være tålmodig og raus med følelsene dine i denne krevende perioden. For det finnes jo faktisk ingen fasitsvar på hvordan man skal føle det eller hvordan man skal uttrykke seg. 

Vennlig hilsen

Klinisk sosionom, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?